Η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ από τις πρώτες στη λίστα της νέας κυβέρνησης – Αναζητείται το βέλτιστο μοντέλο
05 08 2019 | 08:59
Στις πρώτες αποκρατικοποιήσεις της νέας κυβέρνησης, συμπεριλαμβάνονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr. Έγκυρες πηγές θέλουν το Μέγαρο Μαξίμου, μετά και την τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιχειρηματία Σπύρου Λάτση, να έχει ανάψει το πράσινο φως ώστε να εκκινήσουν και πάλι οι διαδικασίες για την αναζήτηση του καλύτερου μοντέλου περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ελληνικού πετρελαϊκού ομίλου.
Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) αναμένεται να τρέξει τις διαδικασίες για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση μέρους των μετοχών του ελληνικού δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι η Paneuropean Oil and Industrial Holdings (όμιλος Λάτση) κατέχει το 45,5% και το ΤΑΙΠΕΔ (ελληνικό δημόσιο) 35,5% των ΕΛ.ΠΕ.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο Euro2day.gr, ότι στους κόλπους της νέας κυβέρνησης έχουν φτάσει ισχυρά σινιάλα έντονου επενδυτικού ενδιαφέροντος για την ελληνική πετρελαϊκή εταιρία και συνεπώς οι διαδικασίες εκκινούν προκειμένου να υπάρχει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση αυτού του θετικού momentum.
Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση θέλει ανάμεσα στις πρώτες ιδιωτικοποιήσεις να τρέξει… τα Eλληνικά Πετρέλαια ώστε να στείλει ένα ακόμη ισχυρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, κατά τους ίδιους κύκλους, πως τα ΕΛ.ΠΕ ήταν η πρώτη εταιρεία στην οποία ανακοινώθηκαν αλλαγές στη διοίκηση. Αλλαγές που δεν έχουν να κάνουν τόσο με την τοποθέτηση του Γιάννη Παπαθανασίου, όσο με το ό,τι ο πρόεδρος θα είναι μη εκτελεστικός, ενώ διευθύνων σύμβουλος διορίζεται στέλεχος από την πλευρά του ιδιώτη επενδυτή. Εν προκειμένω, ο Ανδρέας Σιάμισιης.
Σε ό,τι αφορά τα σενάρια, το νέο τρόπο, ιδιωτικοποίησης οι ίδιες πηγές δεν αποσαφηνίζουν ποιο θα είναι το προτιμητέο. Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, κατόπιν συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης και του ιδιώτη επενδυτή, είχε προκηρύξει τον Άνοιξη του 2018 διεθνή διαγωνισμό για την πώληση ποσοστού 50,1% των μετοχών των ΕΛ.ΠΕ. Τότε, επιδίωξαν να πουλήσουν από κοινού το ελληνικό δημόσιο το 20% και η Paneuropean το 30,1% των μετοχών του ομίλου. Ωστόσο ο διαγωνισμός τον περασμένο Απρίλιο κηρύχθηκε άγονος, αφού κανένα από τα δύο επενδυτικά σχήματα που έφτασαν στην τελική φάση δεν υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές.
Στα σενάρια λοιπόν συμπεριλαμβάνονται η επαναφορά του προηγούμενου μοντέλου ιδιωτικοποίησης ή πώληση ποσοστού του δημοσίου σε επενδυτές οι οποίοι θα έχουν συμφωνήσει με την πλευρά του ιδιώτη επενδυτή.
Πάντως, και προκειμένου να τρέξει το νέο μοντέλο ιδιωτικοποίησης, όπως έκανε γνωστό και στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο προηγούμενος πρόεδρος του ομίλου Ευστάθιος Τσοτσορός, η εισηγμένη δρομολογεί σειρά αλλαγών στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης με μία από αυτές να σηματοδοτεί και τον περιορισμό των εκπροσώπων του ελληνικού δημοσίου στο διοικητικό συμβούλιο.
Οπως και να χει, τα ΕΛ.ΠΕ έχοντας χτίσει τα προηγούμενα χρόνια ισχυρή κερδοφορία και υψηλές αποδόσεις, δημιουργούνται βάσιμες προσδοκίες ότι θα αποτελέσουν «πολύφερνη νύφη» στην επόμενη απόπειρα περαιτέρω ιδιωτικοποίησης.
του Χρήστου Κολώνα, euro2day.gr