Ανοιχτά 14 μεγάλα μέτωπα του γ’ μνημονίου – Σήμερα στη Βουλή ο προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός του 2018 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή είναι το πρώτο από τα περίπου 15 μεγάλα ανοικτά μέτωπα του τρίτου μνημονίου. Ο λόγος για τις παρεμβάσεις που έχουν ειδική σημασία για τους θεσμούς ανάμεσα σε δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης (έχει γίνει το 30% επί συνόλου 101).
Αποτελούν προϋπόθεση για την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτής και της επόμενης αξιολόγησης ώστε να διατηρηθεί ανοικτός ο δρόμος εξόδου προς τις αγορές:
Ο προϋπολογισμός του 2018 κατατίθεται σήμερα στη Βουλή βασιζόμενος σε άνοδο ΑΕΠ κατά 1,6% φέτος και 2,5% το 2018 (όπως εκτιμά και η Κομισιόν) και θέτοντας ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,4-2,5% του ΑΕΠ φέτος και πάνω από το 3,6% του ΑΕΠ το 2018. Θεωρητικά κλείνει το δημοσιονομικό μέτωπο (σ.σ. τουλάχιστον έως την τετάρτη αξιολόγηση).
Στην αγορά ενέργειας η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.
Η εφαρμογή της στρατηγικής για τα NPLs συμπεριλαμβανομένου του εξωδικαστικού αλλά και της εκκίνησης από τις 29/11 των ηλεκτρονικών δημοπρασιών.
Περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση του Κώδικα Αφερεγγυότητας, συμπεριλαμβανομένης της ισχυροποίησης της θέσης των εξασφαλισμένων πιστωτών.
Παρακολούθηση της εφαρμογής των αλλαγών στο πλαίσιο της τραπεζικής διακυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα της αξιολόγησης των στελεχών των τραπεζών.
Η αναδιάρθρωση των κοινωνικών επιδομάτων.
Θέσπιση νομοθεσίας σχετικά με τις απεργίες, τις ενεργές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και τις παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Ολοκλήρωση των βασικών ιδιωτικοποιήσεων και να ολοκληρώσει και να εφαρμόσει το Υπερταμείο το στρατηγικό του πλάνο. Ειδική έμφαση δίδεται στην ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων του Ελληνικού και της Εγνατίας.
Η εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμών οφειλών του κράτους προς ιδιώτες και η βελτίωση της διαχείρισης των πληρωμών του κράτους.
Η πλήρης στελέχωση της ΑΑΔΕ.
Η ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων στον ΕΦΚΑ.
Εφαρμογή των παρεμβάσεων βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Πλήρης εφαρμογή όλων των παρεμβάσεων στο Δημόσιο.
Σεβασμός του κανόνα ένα προς πέντε στις προσλήψεις προσωπικού στο δημόσιο.
Εφαρμογή των παρεμβάσεων στην ΕΛΣΤΑΤ και του γενικού πλαισίου για τους ανεξάρτητους οργανισμούς.
Οι μεταρρυθμίσεις που θα πάρουν χρόνο
Σύμφωνα με πληροφορίες παρά το γεγονός ότι οι χαμηλές ανάγκες πρόσβασης στις αγορές τα επόμενα χρόνια (εκτιμάται ότι υπάρχουν διαθέσιμα 11 δισ. ευρώ χωρίς την εκταμίευση δόσεων), και την διόρθωση των δημοσιονομικών και εμπορικών ανισορροπιών, παραμένουν προκλήσεις. Αφορούν στο χρέος και στα πολύ υψηλά NPLs.
H μείωση των NPLs είναι μία από τις προκλήσεις που ξεπερνούν τον χρόνο του μνημονίου: Στις μεταρρυθμίσεις που μοιραία θα εφαρμοστούν μόνο εν μέρει έως τον Αύγουστο του 2018 περιλαμβάνεται και η πλήρης ανάπτυξη της ΑΑΔΕ, η αδειοδότηση επενδύσεων, το κτηματολόγιο, η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και η ενσωμάτωση συνταξιοδοτικών ταμείων στον ΕΦΚΑ.
Τα επόμενα βήματα
Όσον αφορά στα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται από την κυβέρνηση και τους θεσμούς, περιλαμβάνουν κινήσεις εντός πολύ στενού χρονοδιαγράμματος την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης (πολιτική συμφωνία έως τις 22/1 με την λογική ότι έως τότε θα υπάρχει κυβέρνηση στη Γερμανία για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος κάτι που όμως πλέον πρέπει να φανεί αν θα επαληθευτεί), την εκταμίευση των υποδόσεων για να δημιουργηθεί “μαξιλάρι” διαθεσίμων, την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές αλλά και την δημιουργία ενός θετικού πολιτικού χώρου για αποφάσεις σχετικά με το χρέος. Δηλαδή την θετική στάση των μελών του Eurogroup (ώστε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις για το χρέος και να μην επιστρέψει το “if needed” στο τραπέζι) αλλά και την δημιουργία “χώρου” για τις απαραίτητες αποφάσεις εντός της Ελλάδας (δηλαδή για την πλήρη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM).
Μετά, πρέπει να συμφωνηθεί ένα ισχυρό πλαίσιο για την μετά μνημονίου εποχή και για τη διασφάλιση της διαρκούς τήρησης των δημοσιονομικών στόχων και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα (ή η μη υπαναχώρηση από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο φορολογικό/συνταξιοδοτικό πεδίο ή στην αγορά εργασίας). Και μία εκδοχή για την εποπτεία αυτή είναι η σύνδεση της εφαρμογής των παρεμβάσεων στο χρέος με τις μεταρρυθμίσεις.
Η επιστροφή
Το πρώτο βήμα είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα μετά τις 27/11 με στόχο να ολοκληρωθεί στο πιο καλό σενάριο μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA) στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου (σ.σ. ακολουθεί ταξίδι όλων στην Νέα Υόρκη για συνέδριο του Capital Link που περιορίζει τα χρονικά περιθώρια). Θα πρέπει μετά την συμφωνία να συνταχθεί η έκθεση συμμόρφωσης, να υπάρξει πολιτική συμφωνία έως τις 22/1 και να ακολουθήσουν οι εκταμιεύσεις μετά από τις εγκρίσεις από Κοινοβούλια που πρέπει να μεσολαβήσουν.
πηγή: Δήμητρα Καδδά , capital.gr