Ανησυχητική στασιμότητα στο οικόπεδο 3 της ΑΟΖ Κύπρου
Το αδιέξοδο στην κυπριακή ΑΟΖ παραμένει και, όπως όλα δείχνουν, δύσκολα υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί στο γεωτρύπανο «Saipem 12000» της ιταλικής ΕΝΙ να μετακινηθεί προς το οικόπεδο 3, όπου είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν ερευνητικές γεωτρήσεις. Σήμερα το «Saipem 12000» θα κλείσει μία εβδομάδα κατά την οποία παραμένει σχεδόν ακινητοποιημένο στα όρια του οικοπέδου 3, το οποίο παραμένει δεσμευμένο για τουρκική άσκηση έως τις 22 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, στην περιοχή εξακολουθούν να πλέουν σημαντικές τουρκικές ναυτικές δυνάμεις που δεν επιτρέπουν την προσέγγιση στο συγκεκριμένο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ σε κανένα εμπορικό ή άλλο πλοίο. Πηγές με γνώση όσων συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στην κυπριακή ΑΟΖ υπογραμμίζουν ότι οι Τούρκοι έχουν αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να συμμετάσχουν στις συζητήσεις της επόμενης μέρας για τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Τη συγκεκριμένη εκτίμηση επιβεβαιώνει η τοποθέτηση του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος από το Μπακού, όπου συμμετείχε σε συνέδριο για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, αναφέρθηκε σε «αναφαίρετα και ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» στα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου, ενώ επισήμανε πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να έχει πιο «αποτελεσματική» δραστηριότητα στην περιοχή. «Εάν οι Τουρκοκύπριοι παραβλεφθούν στον διαμοιρασμό, η Τουρκία θα αντιτεθεί μέχρι τέλους», ανέφερε ο κ. Αλμπαϊράκ και πρόσθεσε πως «οι Τουρκοκύπριοι είναι ίσοι και κοινοί ιδιοκτήτες των φυσικών πηγών του νησιού».
Επίσης, περιέγραψε την Τουρκία ως την πλέον σημαντική δίοδο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, απευθύνοντας, παράλληλα, μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα να αλλάξει τη στάση της στο ζήτημα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. «Ελάτε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες και αντί να αυξάνουμε την ένταση με διαμάχες και ασάφειες, ας εφαρμόσουμε μια κατάσταση win-win», είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Αλμπαϊράκ.
Για την προβληματική κατάσταση στο οικόπεδο 3 ενημέρωσε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στο νησί Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Οπως είπε η κ. Σπέχαρ, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «εξέφρασε τις ανησυχίες του σε σχέση με το τι συμβαίνει με το θέμα των υδρογονανθράκων. Πρόκειται για ανησυχίες που κατανοούμε και τις οποίες θα διαβιβάσουμε στη Νέα Υόρκη». Επίσης, συνομίλησαν για τις πιθανότητες επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και έγινε γνωστό ότι η κ. Σπέχαρ θα συναντηθεί και με την τουρκοκυπριακή ηγεσία επί του θέματος.
Οι δύο NAVTEX
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ερωτήθηκε χθες, αλλά δεν αναφέρθηκε στις λεπτομέρειες όσων συζητήθηκαν στη συνάντηση. «Η ουσία είναι, μέσα από τις διπλωματικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, να δούμε πώς επιτυγχάνεται ο στόχος, που δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνέχιση της πορείας του ερευνητικού σκάφους και της έναρξης της γεώτρησης», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στις δύο NAVTEX της Κυπριακής Δημοκρατίας για κινήσεις στο οικόπεδο 3 τις οποίες το κέντρο επιχειρήσεων επεξεργάστηκε. Ο κ. Χριστοδουλίδης περιέγραψε τις NAVTEX ως αιτήματα από τη Ρωσία και την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL). Στη δεύτερη περίπτωση το αίτημα ακυρώθηκε λόγω καιρικών συνθηκών, είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Έντυπη