Αμετάβλητοι οι στόχοι για τα φορολογικά έσοδα παρά τον κορονοϊό
Θανάσης Κουκάκης
Οι στόχοι για τα φορολογικά έσοδα, που έχουν τεθεί με τον προϋπολογισμό 2020, θα πρέπει να επιτευχθούν στο «ακέραιο».
Το μήνυμα πως ο κορονοϊός δεν αποτελεί δικαιολογία, ώστε η φορολογική διοίκηση να ολιγωρήσει στην επίτευξη των καθηκόντων της, έστειλαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος με απόφαση που εξέδωσαν χθες και με την οποία έθεσαν τους εισπρακτικούς στόχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το 2020.
Να επιτευχθούν οι στόχοι στο ακέραιο
Ουσιαστικά η απόφαση των κ.κ. Σταϊκούρα και Βεσυρόπουλου επαναλαμβάνει τους στόχους των φορολογικών εσόδων που έχουν τεθεί με τον προϋπολογισμό 2020, ξεκαθαρίζοντας πως τα μεγέθη αυτά θα πρέπει να επιτευχθούν «στο ακέραιο» (100%).
Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα πρέπει φέτος να εισπράξει φόρους συνολικού ύψους 53,1 δισ. ευρώ.
Από φόρους επί αγαθών και υπηρεσιών θα πρέπει να εισπράξει 28,491 δισ. ευρώ.
Από το φόρο εισοδήματος θα πρέπει να εισπράξει 16,5 δισ. ευρώ.
Από τακτικούς φόρους ακίνητης περιουσίας 2,813 δισ. ευρώ.
Από λοιπούς τρέχοντες φόρους θα πρέπει να εισπραχτούν 2,389 δισ. ευρώ.
Από φόρους στην παραγωγή θα πρέπει να εισπράξει έσοδα 654 εκατ. ευρώ.
Από φόρους και δασμούς επί εισαγωγών έσοδα 322 εκατ. ευρώ.
Από φόρους κεφαλαίου θα πρέπει να εισπράξει 270 εκατ. ευρώ.
Το μεγάλο ερώτημα είναι το πώς θα καταστεί εφικτή η είσπραξη αυτών των εσόδων για το Δημόσιο, όταν η οικονομική δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδος έχει καθηλωθεί, σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας όπως ο τουρισμός και το εμπόριο έχουν δεχθεί πλήγμα και οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν. Σε αυτή τη φάση τα μόνα έσοδα που αντέχουν είναι οι εισπράξεις ΦΠΑ από το λιανεμπόριο και αυτά λόγω του πανικού για τον κορονοϊό που έχει οδηγήσει τους καταναλωτές σε έκτακτες προμήθειες , φοβούμενοι για το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρής καραντίνας.
Σε κάθε περίπτωση εάν τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού δεν κρατηθούν στην περιοχή των 53 δισ. ευρώ, τότε πολύ δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ακόμη και εάν οι δαπάνες για τη διαχείριση του κορονοϊού και του προσφυγικού εξαιρεθούν με απόφαση του Eurogroup από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Images
INSIDER.GR