Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αμερικανικό shale gas σε Ελλάδα και Βουλγαρία;

Αμερικανικό shale gas σε Ελλάδα και Βουλγαρία;

Διαφήμιση

Για τη Σόφια αναχωρεί σήμερα ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Π. Σκουρλέτης, ο οποίος θα παραδώσει τη σκυτάλη των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο για τον ΑΔΜΗΕ στους στενούς συνεργάτες του. Γιατί ο υπουργός αφήνει τη διαπραγμάτευση ώστε να μεταβεί στη βουλγαρική πρωτεύουσα; Διότι στο σημερινό του ταξίδι αναμένεται να επισφραγιστεί με την υπογραφή της τελικής επενδυτικής απόφασης η υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου IGB, ο οποίος με ανάστροφη ροή θα μπορεί να μεταφέρει αέριο από και προς τη Βουλγαρία, ανοίγοντας την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων στο αέριο του αγωγού TAP.

Ο συγκεκριμένος αγωγός πάντως έχει πολλές φορές “επαινεθεί” από Αμερικανούς αξιωματούχους, που επισκέπτονται την περιοχή, ως ένα έργο που θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια και τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας. Φαίνεται όμως ότι εκτός από το γεωπολιτικό υπάρχει και εμπορικό ενδιαφέρον. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα θα βρεθεί υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία της αμερικανικής εταιρείας Cheniere, της εταιρείας που διαχειρίζεται δύο εξαγωγικά τέρμιναλ το Sabine Passστα σύνορα μεταξύ Τέξας και Λουιζιάνα και το Corpus Christi στο Τέξας. Η συγκεκριμένη εταιρεία είναι η πρώτη που πραγματοποιεί εξαγωγές αμερικανικού σχιστολιθικού φυσικού αερίου ”shalegas” έχοντας μάλιστα ήδη συνάψει μια σειρά από συμβόλαια με μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία. 

Η αμερικανική εταιρεία έχει ξεκινήσει συζητήσεις για να διαθέσει φυσικό αέριο και στην ελληνική αγορά αλλά και στην αγορά της Βουλγαρίας και για αυτό το σκοπό, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, έχουν εκδηλώσει προκαταρκτικό ενδιαφέρον και για δύο project υποδομής: το τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό IGB.

Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι έχει πέσει στο τραπέζι η ιδέα να συμμετάσχει η Cheniere και μετοχικά στο σχήμα που θα κατασκευάσει το τερματικό της Αλεξανδρούπολης, ωστόσο μια τέτοια εξέλιξη θεωρείται λιγότερο πιθανή, όπως έδειξαν και οι αντίστοιχες συζητήσεις που κατέληξαν σε αποτυχία για συμμετοχή της αμερικανικής εταιρείας σε τερματικό LNG στην Κροατία. Και αυτό διότι η αμερικανική εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρεται περισσότερο για την πώληση του φυσικού αερίου και λιγότερο για να συμμετάσχει σε ένα έργο με σχετικά υψηλό κόστος (περίπου 350 εκ. ευρώ) όπως το τερματικό της Αλεξανδρούπολης. 

Το ίδιο ισχύει και για τον αγωγό IGB για τον οποίο το ενδιαφέρον των Αμερικανών εστιάζεται περισσότερο στη δέσμευση χωρητικότητας ώστε να μεταφερθεί το αμερικανικό αέριο στη γειτονική χώρα εάν και εφόσον βρεθούν αγοραστές στη βουλγαρική αγορά και λιγότερο σε πιθανή συμμετοχή στην κατασκευή του έργου, στο οποίο μέτοχοι είναι η ΔΕΠΑ, η ιταλική Edison και η Βουλγαρική Bulgarian Energy Holding. 

capital.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων