Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Αμερικανική στήριξη προς Ελλάδα ενόψει των νέων τουρκικών προκλήσεων στην υφαλοκρηπίδα

Αμερικανική στήριξη προς Ελλάδα ενόψει των νέων τουρκικών προκλήσεων στην υφαλοκρηπίδα

Διαφήμιση

Χάρης Αποσπόρης
03 06 2020 | 07:31
Οι ΗΠΑ, δια στόματος του υφυπουργού εξωτερικών για θέματα ενέργειας, Φράνσις Φάνον, διαβεβαίωσαν τη στήριξή τους προς τις ελληνικές θέσεις όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα ενόψει των νέων προκλήσεων της Τουρκίας που απειλεί να πραγματοποιήσει έρευνες υδρογονανθράκων στο εσωτερικό της.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φάνον δήλωσε χθες σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου ότι πρέπει να σταματήσουν οι προκλητικές ενέργειες που μπορούν να υπονομεύσουν τις επενδύσεις και τη σταθερότητα στην περιοχή της Αν. Μεσογείου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, “ένα μνημόνιο [Τουρκίας-Λιβύης] δεν επηρεάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα και θέλουμε να παίζει ένα δημιουργικό ρόλο και να κοιτάει προς τα δυτικά. Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και θα ενθαρρύνουμε το διάλογο”.

Ο κ. Φάνον πρόσθεσε ότι το αμερικανικό ΥΠΕΞ και ο υπουργός Μ. Πομπέο δίνουν σημασία στην ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο: “Η ενέργεια μπορεί να έχει πρακτικά αποτελέσματα και να φέρει κοντά τα κράτη της περιοχής. Αμερικανικές εταιρείες βοηθούν στην ανάπτυξη των πόρων της περιοχής”.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο κορωνοϊός δημιούργησε μια άνευ προηγουμένου κατάσταση και οι ενεργειακές αγορές είναι σε μια χαοτική κατάσταση, αλλά τα πράγματα θα επανέλθουν. “Το αέριο το βλέπουμε ως το βέλτιστο καύσιμο για να ταιριάξει με τις νέες τεχνολογίες και τα ολιστικά συστήματα. Ο κορωνοϊός θα υπογραμμίσει τη σημασία της εφοδιαστικής αλυσίδας στην ενέργεια”.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός ενέργειας, Γιουβάλ Στάινιτς, δήλωσε ότι “πρέπει να συνεργαστούμε για να στείλουμε το αέριο της περιοχής στην Ευρώπη μέσω του αγωγού East Med. Θα χρειαστούν 1-2 χρόνια για την τελική απόφαση και άλλα ακόμα για την κατασκευή του, άρα σχεδόν μια δεκαετία για την επιστροφή της επένδυσης. Οι τιμές θα ανεβοκατεβαίνουν, αλλά η ζήτηση στην Ευρώπη θα είναι υψηλή για αέριο και αυτό το έργο θα είναι βιώσιμο. Υπάρχουν αγωγοί προς την Ευρώπη από την Κασπία και τη Σιβηρία αλλά ο East Med θα είναι υποσχόμενος όχι μόνο για τις ποσότητες αλλά επειδή θα ανοίξει μια νέα ασφαλή οδό εφοδιασμού από δημοκρατίες της περιοχής της Αν. Μεσογείου”.

Ο Ισραηλινός υπουργός ανέφερε παράλληλα ότι τις προηγούμενες ημέρες παρουσίασε σχέδιο για να γίνει το ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα του Ισραήλ 70% φυσικό αέριο -30% ηλιακή ενέργεια. “Μιλάμε για επενδύσεις 20 δις. δολαρίων για την ηλιακή ενέργεια και την αποθήκευση μέσα σε 10 χρόνια για να το πετύχουμε”, υπογράμμισε.

Ο Έλληνας υπουργός ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σχολίασε ότι παρά τα εμπόδια του κορωνοϊού, οι τρεις χώρες (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ) και οι ΗΠΑ θα τα ξεπεράσουν και θα προχωρήσουν καλύτερα στο μέλλον. Πρόσθεσε πως το ενεργειακό σκέλος βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεργασίας από το 2011-12 και αφορά τον Euroasia Interconnector και τον αγωγό East Med. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η Βουλή επικύρωσε τη συμφωνία του αγωγού με μεγάλη πλειοψηφία και δήλωσε βέβαιος ότι και στο Ισραήλ θα ολοκληρωθεί η διαδικασία σύντομα.

Ο κ. Χατζηδάκης είπε επίσης ότι η πράσινη ατζέντα είναι βασική στις πολιτικές της Ε.Ε. και αυτό είναι φανερό από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Κομισιόν για το σχέδιο ανάκαμψης. “Πιστεύω ότι έχουμε κοινά συμφέροντα για να προωθήσουμε την ενεργειακή μετάβαση. Θα πρέπει να εξετάσουμε και το πράσινο σκέλος στη συνεργασία μας”, τόνισε.

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο υπουργός είπε πως η κυβέρνηση έχει αποφασιστική στάση προς την Τουρκία δίχως να είναι προκλητική. “Θα συνεχίσουμε έτσι και ελπίζουμε πως στην άλλη πλευρά θα επικρατήσει μια νέα νοοτροπία”.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε πως η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ήταν η βάση για τις υπόλοιπες περιφερειακές συνεργασίες, όπως το East Med Gas Forum. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία και με τη στήριξη των ΗΠΑ δίνει αυτοπεποίθηση στις εταιρείες ώστε να έρθουν και να επενδύσουν δισ. ευρώ στην περιοχή. Παράλληλα, τόνισε ότι η συμφωνία του East Med θα επικυρωθεί από τη Βουλή σύντομα.

Για την τουρκική προκλητικότητα ο κ. Λακκοτρύπης σχολίασε ότι δεν είναι κάτι νέο αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας για την Κύπρο. “Η Κύπρος κάλεσε την Τουρκία να διαπραγματευτεί ή να γίνει διαιτησία σχετικά με την ΑΟΖ. Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να λυθούν πριν γίνει διαμοιρασμός των υδρογονανθράκων στην Κύπρο”, συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος του Global Energy Center, Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, δήλωσε σχετικά με τα παραπάνω θέματα ότι οι πόροι της Αν. Μεσογείου είναι κρίσιμοι για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και στην Ευρώπη. Ο ίδιος εκτιμά ότι υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας για τον East Med παρά τα προβλήματα του κορωνοϊού που προκαλεί καθυστερήσεις σε διάφορα έργα και πτώση των τιμών: “Καταρχήν, η τελική επενδυτική απόφαση δεν θα ληφθεί για πολύ καιρό ακόμα. Από εμπορικής πλευράς λένε ότι δεν έχει βιωσιμότητα το έργο, αλλά θα δούμε. Υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστεί αυτό στα επόμενα χρόνια. Η συμβολή των ΗΠΑ και της Ε.Ε. θα είναι κρίσιμη. Η κρατική χρηματοδότηση μπορεί να ωθήσει ένα τέτοιο έργο και υπάρχουν ευκαιρίες για 1 δις δολάρια για επενδύσεις από τις ΗΠΑ μέσω π.χ. εγγυήσεων”.

Ο κ. Μόρνινγκσταρ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ πρέπει να συνεργαστούν. “Πρέπει να υπάρξει κάποια κατανόηση με την Τουρκία σχετικά με την Κύπρο και να εξαλείψουμε τα πολιτικά εμπόδια στην περιοχή”, υπογράμμισε.

ENERGYPRESS.GR

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων