Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και οι «ενεργειακές κοινότητες» στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης
Διαφήμιση
Tους κεντρικούς θεματικούς άξονες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης (20 – 21 Σεπτεμβρίου, Ηράκλειο) και την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ – σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διοργάνωση του Φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά»– που θα γίνει στις 22 Σεπτεμβρίου, στα Χανιά, παρουσίασε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.
Σε ό,τι αφορά την ατζέντα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης, γνωστοποίησε ότι θα περιλαμβάνει σημαντικά θέματα, που σχετίζονται με τον τομέα της ενέργειας.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην επαναπροκήρυξη δύο μεγάλων οικοπέδων, για τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον η TOTAL και η Exxon Mobil, «άρα η Κρήτη περνάει σε μία καινούρια περίοδο, όσον αφορά την έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων», στον προγραμματισμό της διασύνδεση της Κρήτης μέσω καλωδίων με την Πελλοπόννησο και την Αττική, «το οποίο θα έχει έναν τεράστιο αντίκτυπο στα ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας), καθώς η Κρήτη είναι περίπου το 50% των ΥΚΩ που πληρώνουμε σήμερα για την ηλεκτροδότηση των νησιών» και θα γίνει και συζήτηση για τις ενεργειακές κοινότητες «και την προοπτική που ανοίγουν για τους καταναλωτές (νοικοκυριά , επιχειρήσεις, δημόσιοι οργανισμοί) προκειμένου να παράγουν τη δική τους ενέργεια».
Αναφερόμενος στο Φόρουμ «Καθαρή ενέργεια για όλα τα ευρωπαϊκά νησιά» είπε, ότι «είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που λάβαμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια της υπογραφής κοινής πολιτικής διακήρυξης τον Μάιο από 14 Ευρωπαϊκές χώρες για την απανθρακοποίηση των νησιών. Έχει ιδιαίτερη σημασία για μία νησιωτική χώρα σαν την Ελλάδα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά, όπου θα συζητηθεί ο τρόπος διάθεσης πόρων για την απεξάρτηση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών από το πετρέλαιο και το μαζούτ, καθώς και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την επίτευξη του στόχου».
Σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, σημείωσε ότι «τα ζητήματα προς επίλυση είναι απολύτως διαχειρίσιμα. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μπλοκάρει η επένδυση, καθώς η νομοθεσία τηρείται κατά γράμμα και παράλληλα υπάρχει διάλογος και καλή συνεννόηση μεταξύ των δύο μερών. Από τη δική μας πλευρά έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαιτούμενα βήματα και από την πλευρά της εταιρείας έχουμε για πρώτη φορά λάβει το επενδυτικό σχέδιο».
Για την πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει τον Σαρωνικό, διαβεβαίωσε ότι «υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις ενέργειες που αφορούν τις επόμενες 15 μέρες, για τη διαχείριση της κηλίδας καθεαυτής. Ο Πρωθυπουργός, επιπλέον, εξήγγειλε τις τομές που θα γίνουν στο σύστημα αδειοδότησης και ελέγχου των δραστηριοτήτων αυτών, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια ζητήματα στο μέλλον».