Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Άγκυρα: Προκλήσεις και διαμοιρασμός του φυσικού αερίου οι επιλογές στο τραπέζι

Άγκυρα: Προκλήσεις και διαμοιρασμός του φυσικού αερίου οι επιλογές στο τραπέζι

Διαφήμιση

12 06 2019 | 09:23
Εκβιαστικά κινείται η Άγκυρα στα ενεργειακά. Από τη μια, απειλεί και προκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία και, από την άλλη, ζητά να διαμοιραστεί το φυσικό αέριο και τα έσοδά του ώστε να μην υπάρχει ένταση. Στην τουρκική κυβέρνηση υπάρχει ιδιαίτερη ενόχληση με την κίνηση της Λευκωσίας να προχωρήσει με εντάλματα εναντίον του προσωπικού του «Φατίχ» (Πορθητής).

Η Τουρκία δεν θα λυγίσει σε καμιά απειλή, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, σχολιάζοντας την απόφαση για ένταλμα σύλληψης του προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ». Ο Ντονμέζ είπε ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής τους, όπως έχει σχεδιαστεί, στις περιοχές που έχουν λάβει «άδειοδότηση» χωρίς καμιά υποχώρηση από τα δικαιώματά τους. «Και το γεωτρύπανο “Γιαβούζ”, μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες προετοιμασίας του, θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή» ανέφερε.

Από την πλευρά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ο Ομέρ Τσελίκ χαρακτήρισε ως καθαρή πρόκληση την απόφαση για εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του «Φατίχ», υποστηρίζοντας ότι είναι πολιτική ματαιότητα η προσπάθεια να αγνοηθούν οι Τ/κ.

«Η ανατολική Μεσόγειος δεν θα δοθεί ποτέ πεσκέσι σε κανέναν» δήλωσε ο ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σχολιάζοντας τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ». Η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από την «ε/κ διοίκηση», όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, «εναντίον του προσωπικού του “Πορθητή” και των διευθυντών των ξένων εταιρειών που συνεργάζονται με την Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) είναι παράνομη».

Μετά τις απειλές από την Άγκυρα εμφανίστηκε στα κατεχόμενα ο Μουσταφά Ακιντζί για να προτείνει «εναλλακτική λύση». Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων υποστήριξε πως ο πλούτος της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διαμοιραστεί με δίκαιο τρόπο και η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να μετατραπεί σε μια θάλασσα ειρήνης. Ανέφερε ότι δεν επιθυμούσαν την ένταση που σημειώνεται, αλλά δεν έμεινε άλλη επιλογή σε Τουρκία και ψευδοκράτος από του να συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο και τώρα συμβαίνει αυτό.

«Εμείς από παλιά λέμε και υπογραμμίζουμε το εξής: Αυτός ο πλούτος ανήκει σε όλους μας και αυτό γίνεται αποδεκτό, αλλά όταν πρόκειται περί πρακτικής εφαρμογής, είμαστε απέναντι σε μια ε/κ πλευρά που λέει ‘αυτό είναι θέμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων’. Όσο συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις τους απευθύναμε συνεχώς την εξής πρόταση, ‘ελάτε να σχεδιάσουμε πώς θα διαμοιράσουμε ανάλογα αυτόν τον πλούτο που ανήκει σε όλους μας, να συνεργαστούμε για να έχουμε ένα συνεταιρικό αποτέλεσμα, να κάνουμε μια κοινή επιτροπή να τα συζητήσουμε αυτά’. Δυστυχώς, δεν συναίνεσαν ούτε και στο να γίνει αυτή η επιτροπή, ούτε στο να σχεδιάσουμε από κοινού το πώς θα γίνει και συνέχισαν τις μονομερείς τους ενέργειες».

Εντός Ιουλίου οι S-400 στην Τουρκία

Η Ρωσία σχεδιάζει να στείλει τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην Τουρκία εντός Ιουλίου, δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου Προέδρου Γιούρι Ουσακόφ. «Οι συμφωνίες που έχουν επιτευχθεί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας υλοποιούνται έγκαιρα εντός του προβλεπόμενου πλαισίου. Δεν υπάρχουν διμερή προβλήματα», δήλωσε ο Ουσακόφ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

Τέρμα στις εκπαιδεύσεις για F-35

Οι Τούρκοι χειριστές των αεροσκαφών F-35 δεν πραγματοποιούν πλέον εκπαιδευτικές πτήσεις στην αμερικανική αεροπορική βάση στην Αριζόνα όπου φιλοξενούνται, ενημέρωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μειώνει τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του προηγμένου μαχητικού αεροσκάφους, εξαιτίας των σχεδίων της Άγκυρας να αποκτήσει τους S-400.

Προτείνει αντίποινα

Έξι μέτρα τα οποία θα πρέπει να λάβει η Τουρκία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρών μελών της ΕΕ σε περίπτωση που εφαρμοστεί η απόφαση για διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητή» προτείνει εν αποστρατεία Τούρκος αντιναύαρχος.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος αντιναύαρχος προτείνει αναστολή συμφωνιών συνεργασίας με τυχόν κράτη της ΕΕ που θα εφαρμόσουν την απόφαση και ανάκληση πρέσβη, κλείσιμο οδοφραγμάτων στην Κύπρο, αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» για γεωτρήσεις σε τεμάχια της Κυπριακής Δημοκρατίας και συλλήψεις Ε/κ ψαράδων.

Ο Τούρκος αντιναύαρχος διερωτήθηκε πού θα βασίσει την απόφασή του για σύλληψη του προσωπικού του «Πορθητή» ένας δικαστής χώρας μέλους της ΕΕ. «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την ΑΟΖ της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’. Επιπλέον η Τουρκία δεν είναι καν μέρος της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 στην οποία η ‘ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ έχει βασιστεί για να κηρύξει την ΑΟΖ της» ανέφερε.

(του Ανδρέα Πιμπίσιη, Φιλελεύθερος)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων