Το Ιράκ προσβλέπει σε αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου
Το Ιράκ δεν κατάφερε στο παρελθόν να συμμορφωθεί πλήρως με τις μειώσεις στην παραγωγή.
Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Ιχσάν Αμπντούλ Τζαμπάρ αναμένει ότι σύντομα θα επιτευχθεί συμφωνία με την ομάδα ΟΠΕΚ+ για την αύξηση των εξαγωγών αργού του Ιράκ, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων INA.
Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, δεν κατάφερε στο παρελθόν να συμμορφωθεί πλήρως με τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου που αποφάσισε η συμμαχία ΟΠΕΚ+, αντλώντας μεγαλύτερη ποσότητα σε σχέση με τους στόχους για την παραγωγή του από τότε που υπεγράφη η πρώτη συμφωνία το 2016 μεταξύ του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του, με επικεφαλής τη Ρωσία.
Η μείωση στις εξαγωγές που ήρθε ως αποτέλεσμα των περικοπών από την ομάδα ΟΠΕΚ+ άσκησε πιέσεις στα οικονομικά του Ιράκ, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες προκλήσεις για την κυβέρνηση που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από χρόνια συγκρούσεων και διαφθοράς. Το Ιράκ βασίζεται στο πετρέλαιο για την χρηματοδότηση του 97% του κρατικού του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το INA, ο Αμπντούλ Τζαμπάρ δήλωσε στην κρατική εφημερίδα Al-Sabah ότι επίκειται συμφωνία με τον ΟΠΕΚ+ για αύξηση των εξαγωγών του Ιράκ. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.
Οι μειώσεις του ΟΠΕΚ+ θα διαρκέσουν τουλάχιστον έως τα τέλη του 2021, δήλωσε ο Αμπντούλ Τζαμπάρ στην εφημερίδα.
«Ο Αμπντούλ Τζαμπάρ δήλωσε στην al-Sabah ότι οι αυξανόμενες τιμές αργού και ο αντίκτυπος της πανδημίας του κορονοϊού στον κόσμο θα σκιάσουν τις μελλοντικές αποφάσεις του Οργανισμού», μετέδωσε το INA. «Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και υπάρχει διάλογος με όλους για την λήψη αποφάσεων που συνεισφέρουν στην ανάκαμψη των παγκόσμιων τιμών πετρελαίου».
Η οικονομία του Ιράκ και ο πετρελαϊκός του κλάδος έχουν πληγεί από χρόνια πολέμου και κυρώσεων, με τη Βαγδάτη να υποστηρίζει ότι πασχίζει να τονώσει την πετρελαϊκή της βιομηχανία την ώρα που άλλα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται να επωφελούνται και αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά.
Οι συνολικές εξαγωγές του Ιράκ διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 2,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο, συγκριτικά με 2,763 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιούλιο.