Το ακριβό πετρέλαιο ήρθε για να μείνει
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν περισσότερο από 45% τους πρώτους έξι μήνες του 2021, φθάνοντας τα 80 δολάρια το βαρέλι πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο των δυόμισι ετών. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Γουόλ Στριτ, υπάρχει πιθανότητα οι αγορές αργού να εμφανίσουν περαιτέρω άνοδο τους προσεχείς μήνες, χωρίς να σημαίνει πως είναι όλοι πεπεισμένοι ότι θα εξελιχθούν ακριβώς έτσι τα πράγματα. Στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων η τιμή του πετρελαίου Brent διαπραγματευόταν χθες στα 75,76 δολάρια το βαρέλι, εμφανίζοντας πτώση 0,11%. Ομως η άνοδός της από τις αρχές της χρονιάς ξεπερνά το 45%. Στην αμερικανική αγορά δε, η τιμή του αργού Νέας Υόρκης διαπραγματευόταν χθες στα 74,28 δολάρια το βαρέλι, έχοντας πτώση 0,1%, ενώ συνολικά από τις αρχές της χρονιάς έχει ανέλθει 51,4%.
Ειδικότερα, για τον Ιούνιο το μεν Brent είχε κέρδη άνω του 8%, το δε αργό Νέας Υόρκης άνω του 10%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018. Το ζωηρό αγοραστικό ενδιαφέρον αποδίδεται από τους αναλυτές σε έναν συνδυασμό παραγόντων, όπως η διάθεση των εμβολίων, η σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών και η μαζική ελάττωση της παραγωγής από χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ. Ατενίζοντας το μέλλον, η Goldman Sachs διαβλέπει η τιμή του Brent να διαμορφώνεται κατά μέσον όρο πάνω από 80 δολάρια το τρίτο τρίμηνο, χωρίς να αποκλείει και επιπλέον ανοδικές πιέσεις με την επαναφορά της ζήτησης. Η J.P. Morgan, εν τω μεταξύ, αναμένει οι τιμές του αργού να υπερβούν τα 80 δολάρια το βαρέλι τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους. Οι αναλυτές της Bank of America είναι ακόμη πιο αισιόδοξοι. Υποστηρίζουν ότι οι τιμές του Brent θα μπορούσαν το καλοκαίρι του 2022 να αγγίξουν τα 100 δολάρια το βαρέλι, το οποίο μεταφράζεται σε επιστροφή σε τριψήφιο ποσό για πρώτη φορά μετά το 2014. Ο ΟΠΕΚ, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας και η Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας αναμένουν ότι η ανάκαμψη στις τιμές, η οποία βασίζεται στην τόνωση της ζήτησης, θα επιταχυνθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Κατά τον αναλυτή πετρελαίου στην PVM Oil Associates, Τάμας Βάργκας, «φέτος τα παγκόσμια και περιφερειακά αποθέματα πετρελαίου έχουν μέχρι στιγμής μειωθεί, λειτουργώντας ευνοϊκά για τις τιμές του αργού – και αυτό εκτιμάται πως θα συνεχιστεί και το υπόλοιπο του έτους». Προσέθεσε ακόμα ότι «θα διακοπεί αυτή η τάση αιφνίδια, μόνο εάν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια απροσδόκητα λόγω φόβου περί πληθωρισμού, ο ΟΠΕΚ αυξήσει την παραγωγή πέραν της ζήτησης ή δεν μπορέσει να διαχειριστεί την ιρανική παραγωγή, αφ’ ης στιγμής η χώρα επανακάμψει». Τέλος, υπάρχουν και παράγοντες αβεβαιότητας, όπως η εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» του κορωνοϊού, καθώς και η ασαφής προοπτική της επιστροφής των ιρανικών εξαγωγών στην αγορά.
* Ο κ. Sam Meredith είναι ανταποκριτής του CNBC στο Λονδίνο, ειδικευμένος σε θέματα διεθνούς πολιτικής, επιχειρήσεων και ενέργειας. Το άρθρο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού δικτύου CNBC.
(Καθημερινή)