Πληθωρισμός κοντά στο 9% και αγωνία για την ακρίβεια – Κάτω από τα 100 δολάρια το πετρέλαιο
Σε λίγες ώρες ανακοινώνεται ο πληθωρισμός, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα κινηθεί στην περιοχή του 9%, κάτι που έχει να συμβεί από τα μέσα του 1995. Οι τιμές στην ενέργεια παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και τίποτε επί του παρόντος δεν συνηγορεί σε γρήγορη αποκλιμάκωση.
Στην κυβέρνηση το θέμα του πληθωρισμού, αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο, ενώ χθες μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο Οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο πληθωρισμός δεν θα γίνει ενδημικός.
Χθες άνοιξε μία μικρή χαραμάδα ελπίδας με την πτώση της διεθνούς τιμή του πετρελαίου, κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, έστω και παροδικά, αφού εν συνεχεία πέρασε ξανά πάνω από αυτό το όριο. Το θετικό στοιχείο είναι ότι η τιμή του «μαύρου χρυσού» βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ημερών, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι, κάπου που είχε να συμβεί από τις 16 Μαρτίου.
Παρά την μερική αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών, οι λιανικές τιμές παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Η μέση τιμή της βενζίνης παραμένει σε επίπεδα κατά πολύ πάνω από το 2 ευρώ και συγκεκριμένα στα 2,056 ευρώ, ελαφρά χαμηλότερα από το υψηλό των τελευταίων εβδομάδων.
Η ακρίβεια πάντως δείχνει να ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση. Όπως μάλιστα δήλωσε ο Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης κατά την διάρκεια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, η μεγαλύτερη απειλή είναι να γίνει ενδημικό πρόβλημα. Αναφερόμενος στον πόλεμο και τις συνέπειες στην οικονομία, ο Αλ. Πατέλης σημείωσε ότι η χώρα είναι σε καλύτερη μοίρα άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτό διότι δεν έχει την ίδια έκθεση στο εμπόριο και Ρωσία και Ουκρανία.
Ανήσυχη δείχνει και η Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας σύμφωνα με το βασικό σενάριο, το 2022 αναμένεται επιτάχυνση του πληθωρισμού σε 5,2%, ενώ στο δυσμενές σενάριο προβλέπεται περαιτέρω αύξηση σε 7%. Το 2023 αναμένεται αποκλιμάκωση, υπό την προϋπόθεση της πλήρους αποκατάστασης της λειτουργίας των εφοδιαστικών αλυσίδων και της υποχώρησης των τιμών της ενέργειας.
Τι τελευταίες ημέρες πάντως παρατηρούμε μία εντυπωσιακή αλλαγή της σύνθεσης του μίγματος στο ηλεκτρικό ρεύμα, που συνοδεύτηκε και από μερική αποκλιμάκωση στην τιμή της μεγαβατώρας. Έτσι πλέον το 45% προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το 24,66% από εισαγωγές ρεύματος, το 17,31% από φυσικό αέριο, το 4,92% από τα υδροηλεκτρικά και μόλις το 3,57% από λιγνίτη.
Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες, η συμμετοχή στο μίγμα του φυσικού αερίου, ήταν από 40% έως και 60%. Η τιμή της μεγαβατώρας υποχώρησε από 334 ευρώ, στις 4 Απριλίου στα 247 ευρώ που είναι η σημερινή τιμή. Ωστόσο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Τέλος η τιμή του φυσικού αερίου συνεχίζει να μειώνεται, αλλά αυτή η μείωση είναι σταγόνα στον ωκεανό. Χθες έκλεισε στα 104,4 ευρώ, σημειώνοντας πρώτη 2,3% περίπου.