Την τέλεια καταιγίδα βιώνει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη αναφορικά με την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.

 

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, στο πλαίσιο ενημέρωσης αναλυτών, προσθέτοντας ότι αν κάνουμε την αναλογία της τιμής της βενζίνης με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου η αντίστοιχη τιμή θα ήταν τα 7 ευρώ ανά λίτρο.

Όπως τόνισε εμφατικά ο κ. Μυτιληναίος το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει πολλά πράγματα μαζί, που συνδυαστικά έφεραν «την τέλεια καταιγίδα». Ένας από τους λόγους είναι η καθυστέρηση της συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γερμανία για τον αγωγό Nord Stream 2, οποίος, αν είχε ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία θα έφερνε ισορροπία προσφοράς και ζήτησης.

Εντούτοις, η επέμβαση και οι περιορισμοί που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ καθυστέρησαν το έργο, το οποίο αντί να ολοκληρωθεί το β’ εξάμηνο του 2019 τελείωσε πριν λίγες μόνο ημέρες. Πλέον χρειάζεται έγκριση από τη γερμανική ΡΑΕ και από την Κομισιόν προκειμένου να καταστεί λειτουργικός.

 

Όπως ανέφερε, πρόκειται για γεωπολιτικό θέμα καθώς με τις γερμανικές εκλογές εν όψει και με πιθανότητα να αργήσει να σχηματιστεί κυβέρνηση, δεν ξέρουμε σε πόσο χρόνο θα υπάρχει πρωθυπουργός για να κάνει την απαραίτητη συζήτηση με τους Ρώσους. «Θα είναι καλά αν γίνει το Δεκέμβριο» τόνισε ο κ. Μυτιληναίος.

Πέρα από τα παραπάνω, για διάφορους συγκυριακούς λόγους, όπως για παράδειγμα η περιορισμένη ένταση του ανέμου στην Ευρώπη το καλοκαίρι, χρειάστηκε αέριο και τους θερινούς μήνες με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τώρα επαρκή αποθέματα.

 

 

Αντίστοιχα, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντίβαρο, εμφανίζουν σοβαρή καθυστέρηση για να εφαρμοστούν, λόγω της ατέρμονης αδειοδοτικής διαδιακασίας.

Ακόμα και στην περίπτωση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, μολονότι έχουμε το καλύτερο αιολικό δυναμικό στην Ευρώπη, η σχετική τεχνολογία έχει δρόμο να διανύσει ενώ απαιτούνται και τεράστιες επενδύσεις. Τόνισε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση για την κατάργηση των λιγνιτικών αποδεικνύεται πρόωρη, καθώς θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν και σταθερή προσφορά ενέργειας.

Συνεπώς, όπως ανέφερε, ακριβώς λόγω αυτού του πρωτοφανούς συνδυασμού, είμαστε στο έλεος του Χειμώνα καθώς το απόλυτα καταστροφικό σενάριο είναι μια κακοκαιρία τύπου Μήδεια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κάτι τέτοιο θα ήταν πραγματικός πόλεμος με χιλιάδες θύματα.

Τι συμβαίνει με τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας

Η κατάσταση αυτή έχει φέρει σημαντικές ανακατατάξει και στον επιχειρηματικό σχεδιασμό των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. «Αυτή είναι η εποχή να μην χάσεις λεφτά και να κινδυνεύσεις. Δεν είναι εποχή να αυξήσεις μερίδιο αγοράς ούτε να βγάλεις λεφτά» τόνισε, προσθέτοντας πως σε αυτό το περιβάλλον η ΔΕΗ έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της καθώς παράγει ενέργεια και από υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη λιανική πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος ως «θέμα επιβίωσης» και όχι προσοδοφόρα δραστηριότητα. Έδωσε μάλιστα το παράδειγμα της Αγγλίας, όπου πολλές εταιρείες κλείνουν καθώς οι πάροχοι είχαν κάνει πολλές συμβάσεις με σταθερή τιμή ενώ ταυτόχρονα η αγγλική κυβέρνηση έχει επιβάλλει πλαφόν στην ανώτατη τιμή ανά κιλοβατώρα. Επιπλέον, «χτύπησε καμπανάκι» για την αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών, καθώς είναι πολύ διαφορετικό από τα 1.000 ευρώ το χρόνο για ρεύμα να πρέπει να πληρώνεις 1.800 ευρώ.

Αποκλιμάκωση από την Άνοιξη

Στον αντίποδα όλων αυτών, τα μηνύματα από τις αγορές δείχνουν αποκλιμάκωση από την Άνοιξη και ακόμα μεγαλύτερη μείωση τιμών το 2023 και το 2024. Συγκεκριμένα, η τιμή του φυσικού αερίου στα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης διαμορφώνεται στα 72 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι και τον Μάρτιο για να πέσει στα 38 και τα 32 ευρώ τον Απρίλιο και το Μάιο, όταν και εκτιμάται ότι θα αποκλιμακωθεί η ζήτηση. Αντίστοιχα, η μέση τιμή για το 2023 θα είναι τα 26 ευρώ και για το 2024 τα 20 ευρώ, το οποίο όμως, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, είναι «αστρονομικό νούμερο, καθώς δουλεύαμε πάντα με την τιμή στα 10-12 ευρώ, το πολύ 15». Πάντως η εκτίναξη των τιμών στο φυσικό αέριο δεν θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο πετρέλαιο καθώς πρόκειται για αγορές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά.

«Πόλεμος» η πράσινη μετάβαση

Οι εξελίξεις αυτές έχουν αναθερμάνει τη διαμάχη για το πώς και πότε πρέπει να γίνμει η πράσινη μετάβαση. Η μία άποψη υποστηρίζει πως αν είχαν γίνει οι έγκαιρα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα. Πρόκειται όμως για άποψη που χάνει έδαφος συνέχεια.

Η άλλη άποψη λέει ότι στο δρόμο για την πράσινη μετάβαση θα υπάρξουν πολλά εμπόδια που θα προκαλέσουν αναταράξεις και υψηλές τιμές. Η πράσινη μετάβαση έχει κόστος που οι πολιτικοί αρνούνται να πουν στον κόσμο, με αποτέλεσμα όταν έρχεται η ώρα του λογαριασμού, ο κόσμος να μην είναι προετοιμασμένος.

Πρόοδος σε μεταλλουργία και ΑΠΕ

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα κομμάτια της Mytilineos, ο πρόεδρος της εταιρείας δήλωσε πολύ αισιόδοξος για τον τομέα της μεταλλουργίας, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν πολύ ενδιαφέροντα νέα από τη δραστηριότητα αυτή στο μέλλον. Σχολιάζοντας τις υψηλές τιμές του αλουμινίου, τόνισε ότι αυτές προέρχονται από τη μεγάλη ανάγκη ρεύματος που χρειάζεται για να παραχθεί, όμως το θετικό είναι πως πρόκειται για ένα εύκολα ανακυκλώσιμο υλικό.

Ταυτόχρονα, αναφερόμενος στον τομέα των ΑΠΕ χαρακτήρισε «δημιούργημα τέχνης» το νέο εργοστάσιο που κατασκευάζεται στη Βοιωτία ενώ ξεκαθάρισε πως σκοπός της εταιρείας είναι να μεγαλώσει με μέτρο και με ασφάλεια για τους μετόχους της και στο κομμάτι των ΑΠΕ.

cnn.gr