Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Παραμένει το 30% για τα εισοδήματα του 2021
Τι αλλάζει στο μέτρο των e-αποδείξεων για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Αναζητείται «φόρμουλα» για «κούρεμα» των τεκμηρίων διαβίωσης.
Στη διατήρηση του ορίου 30% των ηλεκτρονικών αποδείξεων και για τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν φέτος οι φορολογούμενοι αλλά με αλλαγές στο τρόπο εφαρμογής του μέτρου προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της, χιλιάδες επιχειρήσεις παραμένουν με κατεβασμένα ρολά ενώ τα νοικοκυριά περιορίζουν τα έξοδά τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε χθες μιλώντας στο Mega, ότι θα διατηρηθεί το όριο του 30% για τα εισοδήματα του 2021 γιατί «πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο που βοηθά να διορθωθεί η μεγάλη αδικία της φοροδιαφυγής». Ωστόσο άφησε ανοιχτό παράθυρο για διορθώσεις στο μέτρο λέγοντας ότι «θα είμαστε λογικοί στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί».
Διορθωτικές κινήσεις ετοιμάζονται όμως για τις e-αποδείξεις που συγκέντρωσαν το 2020 οι φορολογούμενοι και θα αποτυπωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις προκειμένου να αποτραπούν οι επιβαρύνσεις που θα φέρει το μέτρο στους φορολογούμενους οι οποίοι λόγω της πανδημίας και των δυο lockdown δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποίησαν με ηλεκτρονικό χρήμα.
Στο τραπέζι βρίσκονται διάφορα σενάρια όπως να μην εφαρμοστεί το 30% του ορίου αλλά να ληφθεί υπόψη μικρότερο ποσοστό π.χ. 20% ή ακόμα και μικρότερα ή και να ακυρωθεί, ειδικά για φέτος, το πέναλτι φόρου 22% στις αποδείξεις που θα λείπουν. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του 2020 και σε κάθε περίπτωση πριν ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία αναμένεται μετά τα μέσα Απριλίου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί οι ηλεκτρονικές συναλλαγές να έχουν αυξηθεί κατά 8%-10% αλλά όπως υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης η κατανάλωση έχει υποστεί βίαιη πτώση λόγω του lockdown.
Τεκμήρια
Στα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία απειλούν φέτος χιλιάδες φορολογούμενους που είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω της πανδημίας, η άσκηση είναι πιο δύσκολη.
Το οικονομικό επιτελείο, έχει βάλει το θέμα στο τραπέζι εξετάζοντας παρεμβάσεις χειρουργικού τύπου για να μην επιβαρυνθούν χιλιάδες νοικοκυριά. Το πρόβλημα με τα τεκμήρια είναι σύνθετο καθώς όπως είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υπάρχουν «όλες οι κρατικές βοήθειες οι οποίες λογίζονται ως αφορολόγητο εισόδημα» καθώς και το μη επιστρεπτέο τμήμα των κρατικών δανείων που δόθηκαν μέσω των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Τα ποσά αυτά θα ληφθούν υπόψη για την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός «θα λειτουργήσουν φέτος αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση».
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν πέρυσι στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν πάνω από 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι οι οποίοι πλήρωσαν έξτρα φόρο για μεγαλύτερα εισοδήματα περίπου 6,5 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, περίπου 3 στα 10 νοικοκυριά πλήρωσαν φόρους για εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που δήλωσαν. Με υψηλότερο τεκμαρτό εισόδημα φορολογήθηκαν περίπου ένας στους τρεις μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, 4 στους 10 εισοδηματίες, ενώ στην τσιμπίδα πιάστηκαν και ένας στους τέσσερις συνταξιούχους, κυρίως με μικρές συντάξεις οι οποίοι μένουν σε ιδιόκτητο ή μισθωμένο σπίτι και έχουν αυτοκίνητο.
INSIDER.GR