Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπόρων καυσίμων

Εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπόρων καυσίμων

Διαφήμιση

Κύκλωμα που διακινούσε λαθραία καύσιμα μέσω εταιρείας «βιτρίνας» και ελεύθερων πρατηρίων εξάρθρωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

Εξάρθρωση κυκλώματος λαθρεμπόρων καυσίμων

Ενα μεγάλο κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων εξάρθρωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν να ξεπερνούν τα 88 εκατ. ευρώ. Η πολύπλοκη υπόθεση που απασχόλησε επί περίπου τέσσερα χρόνια το ΣΔΟΕ ξεκίνησε κατόπιν εκτέλεσης παραγγελίας του εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στο διάστημα αυτό εντοπίστηκε το μεγάλο κύκλωμα, στο οποίο συμμετείχαν εταιρείες εμπορίας καυσίμων καθώς και πρατήρια λιανικής πώλησης. Ουσιαστικά, εντοπίστηκε μια εταιρεία «βιτρίνα», που εξέδιδε πλαστά και εικονικά στοιχεία για τη διακίνηση πετρελαίου σε ελεύθερα πρατήρια. Η ποσότητα που διακινήθηκε ξεπερνά τα 9,5 εκατομμύρια λίτρα, τα οποία δεν προέρχονταν από ελληνικά διυλιστήρια αλλά από το εξωτερικό.

 

Μετά την επεξεργασία των έξι ντουλαπών κατασχεμένων παραστατικών επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα 88,7 εκατ. ευρώ (22,17 εκατ. από ΕΦΚ και πολλαπλά τέλη 66,5 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, το ΣΔΟΕ προχώρησε και σε ελέγχους επιχειρήσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 226 έλεγχοι και εντοπίστηκαν 266 παραβάσεις σε 83 επιχειρήσεις για υποδηλωμένη και ανασφάλιστη εργασία. Απεστάλησαν εκθέσεις ελέγχου στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ) για την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 1.452.500 ευρώ.

Στο στόχαστρο όμως των Αρχών έχουν τεθεί και οι επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου. Από έλεγχο σε εταιρεία ταχυμεταφορών (courier), διαπιστώθηκε ότι επιχείρηση ηλεκτρονικού εμπορίου δεν εξέδωσε για τα έτη 2020-2021 τουλάχιστον 7.400 αποδείξεις λιανικής πώλησης, αποκομίζοντας περιουσιακό όφελος άνω των 370.000 ευρώ, ενώ δεν κατέβαλε ΦΠΑ στο ελληνικό Δημόσιο άνω των 70.000 ευρώ.

Για τις ανωτέρω περιπτώσεις ενημερώθηκαν η Εισαγγελία Πρωτοδικών και οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα είναι τεράστιο και ιδιαίτερα όταν η πληρωμή γίνεται με αντικαταβολή.

 

Συμμετείχαν εταιρείες εμπορίας καυσίμων, καθώς και πρατήρια λιανικής πώλησης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις πολλές επιχειρήσεις «ξεχνούν» να εκδώσουν απόδειξη. Με βάση τα στοιχεία, οι πληρωμές με αντικαταβολή προσεγγίζουν ετησίως τα 10 δισ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η εφορία και το ΣΔΟΕ αναμένεται να ζητήσουν στοιχεία από τις εταιρείες ταχυμεταφορών (κάτι αντίστοιχο έχει γίνει και με τις πλατφόρμες delivery) προκειμένου να εντοπίσει εστίες φοροδιαφυγής.

Οι έλεγχοι ωστόσο του ΣΔΟΕ επεκτάθηκαν και σε e-shops. Με αφορμή καταγγελίες για απάτη, εξαρθρώθηκε μεγάλη εγκληματική οργάνωση που δρούσε εις βάρος καταναλωτών. Ειδικότερα, κατόπιν μακροχρόνιας έρευνας, εντοπίστηκαν τα πραγματικά υποκρυπτόμενα πρόσωπα τα οποία ήλεγχαν πλήθος επιχειρήσεων (με μορφή μονοπρόσωπης ΙΚΕ).

 

Οι εν λόγω εταιρείες εκπροσωπούνταν από «αχυρανθρώπους» διαχειριστές, δραστηριοποιούνταν για μικρό διάστημα ως e-shops και στη συνέχεια εξαφανίζονταν, χωρίς ποτέ να καταβάλουν φόρους. Μέσω του ανωτέρω κυκλώματος, προκλήθηκε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο από διαφυγόντες φόρους συνολικού ύψους περίπου 5.000.000 ευρώ.

Kathimerini.gr

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων