Χρήσιμα Τηλέφωνα & Πληροφορίες
Ανήσυχη η Κομισιόν για την πετρελαιοκηλίδα που απειλεί τις κυπριακές ακτές

Ανήσυχη η Κομισιόν για την πετρελαιοκηλίδα που απειλεί τις κυπριακές ακτές

Διαφήμιση

Ανήσυχη δηλώνει η Κομισιόν για την πετρελαιοκηλίδα που απειλεί τις κυπριακές ακτές. Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι ένα σκάφος καθαρισμού είναι ήδη στην Κύπρο για να συνδράμει. «Η Επιτροπή ανησυχεί πολύ για τις δυνητικά σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη διαρροή πετρελαίου από το διυλιστήριο στη συριακή πόλη Μπανίγια. Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αρμόδιες κυπριακές αρχές είναι έτοιμες να δράσουν», δήλωσε ο Τιμ ΜακΦι, απαντώντας σε ερώτηση του ΡΙΚ. «Η Κύπρος έχει ζητήσει τεχνική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ (EMSA). Ένα σκάφος ανάκτησης πετρελαίου από τον EMSA έχει προσφερθεί στην Κύπρο και επί του παρόντος βρίσκεται υπό κινητοποίηση στα σχετικά θαλάσσια ύδατα.

Η Ευρωπαίκή Επιτροπή συνιστά επίσης στις χώρες που αφορά η υπόθεση να ενεργοποιήσουν το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από πετρέλαιο στην περιοχή της Μεσογείου βάσει της Σύμβασης της Βαρκελώνης, ιδίως μέσω του πρωτοκόλλου σχετικά με την “πρόληψη της ρύπανσης από πλοία και, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, την καταπολέμηση της ρύπανσης της Μεσογείου”.

Ο οργανισμός EMSA χρηματοδοτείται από την ΕΕ και προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου πλοίων που ενεργούν για την αποκατάσταση της ρύπανσης από πετρέλαιο, την ανάπτυξη ικανοτήτων και εκστρατείες κατάρτισης, μεταξύ άλλων για τις χώρες που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Στόχος είναι να βοηθήσει τα παράκτια κράτη, στην Ευρώπη και γύρω από αυτήν, να παρακολουθούν, να προλαμβάνουν και να ανταποκρίνονται γρήγορα σε περιστατικά θαλάσσιας ρύπανσης από πετρέλαιο ή χημικές ουσίες από πλοία και εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι υπηρεσίες είναι διαθέσιμες κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών της ΕΕ, των χωρών της ΕΕ/ΕΟΧ και των γειτονικών χωρών και μπορούν να συμπληρώσουν και να συμπληρώσουν τους υπάρχοντες πόρους αντιμετώπισης σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΕ παρέχει ενεργό υποστήριξη στον τομέα της πρόληψης και της αντιμετώπισης της ρύπανσης από πετρέλαιο, μεταξύ άλλων με τη χρηματοδότηση έργων τεχνικής βοήθειας στο πλαίσιο των πολιτικών γειτονίας της ΕΕ.

Από νομικής άποψης, ενώ υπάρχει σαφές συμφέρον της ΕΕ για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας σε θαλάσσιες λεκάνες που μοιράζονται με χώρες εκτός ΕΕ, η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα για έρευνα ή επιβολή της νομοθεσίας εκτός της επικράτειας της ΕΕ. Παρ’ όλα αυτά, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν, μαζί με τα κράτη που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα, για να διασφαλίσει ότι οι όποιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα αποκατασταθούν ή τουλάχιστον θα ελαχιστοποιηθούν.

Δεν υπάρχει κάτι ανησυχητικό από το μικρός μέρος της πετρελαιοκηλίδας που αποσπάστηκε από τον κύριο όγκο της, που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα από την παράκτια περιοχή της Συρίας και προκλήθηκε από διαρροή πετρελαίου από ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής.

Πρόσθεσε ότι στο Κέντρο «Ζήνων» του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) «βρίσκεται η ομάδα από στελέχη του Τμήματος Αλιείας και του Υφυπουργείου Ναυτιλίας – πρόκειται για την Ομάδα Άμεσης Αντίδρασης – η οποία έχει ενεργοποιηθεί με βάση το Εθνικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης για Περιστατικά Ρύπανσης της θάλασσας από πετρελαιοειδή και συντονίζει τις ενέργειες για το θέμα. Η ενημέρωση που είχαμε είναι ότι ο κύριος όγκος της πετρελαιοκηλίδας κινείται προς τις ακτές της Τουρκίας και της Συρίας, ωστόσο φαίνεται ότι μικρά κομμάτια της έχουν αποσπαστεί. Αυτή ήταν και η εικόνα που πήραμε από δορυφορικές εικόνες που λάβαμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα».

Όπως δήλωσε ο Υπουργός «φαίνεται ότι ένα τέτοιο μικρό μέρος της πετρελαιοκηλίδας που αποσπάστηκε από τον κύριο της όγκο εντοπίστηκε από ένα αλιευτικό σκάφος που έπλεε περίπου στα 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο».

Για να έχουμε πλήρη εικόνα της κατάστασης και των χαρακτηριστικών της πετρελαιοκηλίδας αυτής, εξήγησε, «στείλαμε στην περιοχή πτητικό μέσο της Αστυνομίας και σκάφος του Τμήματος Αλιείας». Μέχρι στιγμής, είπε, «δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε ανησυχητικό και γι’ αυτό διευρύνεται ο κύκλος της περιοχής στην οποία γίνεται η διερεύνηση. Στόχος είναι να καλύψουμε την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Βορειοανατολικά του Κάβο Γκρέκο».

Σημείωσε πως «εάν εντοπιστεί κάτι θα πρέπει να μελετήσουμε και την έκταση και τη φύση της ρύπανσης για να το διαχειριστούμε με τον σωστό τρόπο. Θέλω να καθησυχάσω τον κόσμο ότι είμαστε έτοιμοι σε αυτή την περίπτωση να ενεργοποιήσουμε τους προβλεπόμενους μηχανισμούς για να αντιμετωπιστεί το όποιο περιστατικό».

Όσον αφορά το ειδικό αντιρρυπαντικό σκάφος «Αλεξάντρια», είπε πως αυτό «βρίσκεται σε επιφυλακή στην παράκτια περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου, ώστε να αξιοποιηθεί εάν και όταν κριθεί σκόπιμο». Σημείωσε ότι «η παρουσία του σκάφους στην Κύπρο εξασφαλίστηκε μετά από σχετικό αίτημα του Υφυπουργείου Ναυτιλίας προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια στη Θάλασσα, με τον οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία από τη μέρα που δημιουργήθηκε η πετρελαιοκηλίδα».

Ερωτηθείς πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να δράσουμε, ο κ. Καδής απάντησε πως «αυτό προβλέπεται από τα ειδικά σχέδια που έχουν διαμορφωθεί για το σκοπό αυτό και σε συνεννόηση και επικοινωνία με τους αντίστοιχους διεθνείς οργανισμούς».

Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με τα μέσα, την τεχνολογία και τις συνεργασίες που διαθέτει μπορεί να αντιμετωπίσει ένα περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης επαναλαμβάνοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να τίθεται τέτοια ανάγκη».

(της Μαρίας Ψαρά, euronews.)

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων