Χ. Φλουδόπουλος: Πώς θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων
Το θέμα της επαναλειτουργίας του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης-Σκοπίων ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας – Β. Μακεδονίας – ΗΠΑ στο πλαίσιο της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο.
Ως γνωστόν ο αγωγός πετρελαίου παραμένει κλειστός από το 2013 όταν κρίθηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια ότι η λειτουργία του ήταν ασύμφορη. Παράλληλα τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν εγείρει διεκδίκηση προς την πλευρά της Β. Μακεδονίας για την καταβολή αποζημίωσης καθώς δεν τηρήθηκε από την πλευρά της γειτονικής χώρας κατά την περίοδο 2008 – 2011 η ρήτρα αγοράς συγκεκριμένων ποσοτήτων καυσίμων από την ελληνική εταιρεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Β. Μακεδονία εξετάζουν να βρεθεί εξωδικαστική φόρμουλα για τον τερματισμό της διαφοράς, με την Ελληνική εταιρεία να προτίθεται να αξιοποιήσει το ποσό που θα εισπράξει για να πραγματοποιήσει επενδύσεις στον τομέα της πράσινης ενέργειας στη γειτονική χώρα.
Παράλληλα τα ΕΛΠΕ σκοπεύουν να αξιοποιήσουν τις εγκαταστάσεις του κλειστού διυλιστηρίου της ΟΚΤΑ στα Σκόπια προκειμένου να δημιουργήσουν διαμετακομιστικό κέντρο για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και κυρίως για τις χώρες που τα ΕΛΠΕ έχουν παρουσία. Σημειώνεται ότι ο αγωγός έχει μήκος 213 χιλιόμετρα ενώ στις εγκαταστάσεις της ΟΚΤΑ υπάρχουν δεξαμενές χωρητικότητας 350 χιλιάδων μετρικών τόνων.
Σημειώνεται ότι στη γειτονική χώρα τα ΕΛΠΕ μέσω της ΟΚΤΑ δραστηριοποιούνται και στη λιανική με τη λειτουργία 27 πρατηρίων. Καθώς σήμερα ο αγωγός είναι εκτός λειτουργίας, η διακίνηση πετρελαιοειδών γίνεται μέσω βυτιοφόρων, ενώ κοινό μυστικό είναι ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει έξαρση του λαθρεμπορίου καυσίμων.
Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Χατζηδάκης, ο υφυπουργός εξωτερικών Κ. Φραγκογιάννης, η ΓΓ Ενέργειας Αλ. Σδούκου, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Α. Σιάμισιης καθώς και ο πρόεδρος του ομίλου Γ. Παπαθανασίου. Από πλευράς Β. Μακεδονίας συμμετείχαν οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης και ο υπουργός οικονομικών ενώ οι ΗΠΑ εκπροσωπήθηκαν από τον αν. υπουργό εξωτερικών Φ. Φάνον και την Αμερικανίδα πρέσβη στη Β. Μακεδονία Κ. Μπέρνς.
Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί ομάδα κοινή ομάδα εργασίας με στόχο να βρεθεί λύση για την επαναλειτουργία του αγωγού μέχρι το τέλος του έτους.
(capital.gr)