Πώς θα σκανάρονται οι «χάρτινες» αποδείξεις – Αλλαγές στη φορο-λοταρία
22/2/2021
Όλο το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για τις δαπάνες με αποδείξεις που θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων.
Στο φορολογικό παιχνίδι μπαίνουν ξανά οι χάρτινες αποδείξεις με το οικονομικό επιτελείο να επανασχεδιάζει το μέτρο των αποδείξεων υπό τη βαριά σκιά που ρίχνει η πανδημία στα εισοδήματα των φορολογουμένων και την κατανάλωση. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται να «μετράνε» και οι δαπάνες με χάρτινες αποδείξεις για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος των φορολογούμενων οι οποίοι δεν θα χρειάζεται να τις φυλάνε αλλά θα τις σκανάρουν από το κινητό τους και θα αποστέλλονται απευθείας στην ΑΑΔΕ μέσω μιας νέας ηλεκτρονικής εφαρμογής. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται και οι αλλαγές στη φορο-λοταρία. Οι κληρώσεις που γίνονται κάθε μήνα εξετάζεται να αφορούν μόνο τις συναλλαγές με χάρτινες αποδείξεις και όχι με ηλεκτρονικά μέσα (e-banking, πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες) και οι φορολογούμενοι να κερδίζουν δώρα και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.
Οι αλλαγές στο καθεστώς των αποδείξεων
Σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου:
-Διατηρείται το όριο 30%. Δηλαδή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καλύπτουν το 30% του εισοδήματος τους με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικό χρήμα ή και με μετρητά.
-Θα «μετράνε» και οι «χάρτινες» αποδείξεις. Οι φορολογούμενοι όμως δεν θα είναι υποχρεωμένοι να φυλάνε τις αποδείξεις που παίρνουν μετά από κάθε συναλλαγή. Σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΑΑΔΕ, θα μπορούν από το κινητό τους να σκανάρουν τις χάρτινες αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το smartphone του, τον ειδικό κωδικό QR Code, ο οποίος βρίσκεται στις αποδείξεις που εκδίδονται από τις αναβαθμισμένες ταμειακές μηχανές. Μάλιστα η εφαρμογή θα τον πληροφορεί εάν η απόδειξη είναι γνήσια ή έχει κοπεί από πειραγμένη ταμειακή. Με το σύστημα αυτό όπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών θα περιοριστούν τα φαινόμενα έκδοσης αποδείξεων από ταμειακές μηχανές με παράνομα λογισμικά συστήματα.
-Καθιερώνονται ισχυρότερα κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων και αλλαγές στη φορο-λοταρία. Ένα από τα σενάρια για τη φορο-λοταρία προβλέπει να μπαίνουν στην κλήρωση που γίνεται κάθε μήνα οι συναλλαγές με τις «σκαναρισμένες» χάρτινες αποδείξεις. Τα χρηματικά ποσά που θα κερδίσουν οι φορολογούμενοι θα είναι μεγαλύτερα από τα 1.000 ευρώ που προβλέπονται σήμερα το μήνα για 1.000 τυχερούς.
Οι αλλαγές που εξετάζονται στο μέτρο των αποδείξεων αναμένεται να τρέξουν παράλληλα με την online σύνδεση των 600.000 ταμειακών μηχανών με το Taxisnet.
Σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει σήμερα:
1. Στις e-αποδείξεις που «μετρούν» περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων, λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και κοινοχρήστων, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα. Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).
2. Για τον υπολογισμό του ύψους του εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίνεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.
3. Για φορολογουμένους με ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο στους οποίους έχουν κατασχεθεί ένας η περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού, το όριο των δαπανών με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής περιορίζεται σε 5.000 ευρώ.
4. Μειώνεται στο 20% το απαιτούμενο ποσό ηλεκτρονικών αποδείξεων για όσους καταβάλλουν πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματός τους για την πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων και για ενοίκια (κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας, επαγγελματικής στέγης.
5. Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τότε ο φόρος προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.
Εξαιρέσεις
6. Απαλλάσσονται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και δεν απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις:
– Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.
– Άτομα με ποσοστό αναπηρίας ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
– Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
– Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
– Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
– Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
– Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
– Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
– Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
– Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι (6) μηνών).
– Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα
– Οι φυλακισμένοι.
TAXHEAVEN